Monday, January 27, 2014

French tradition: la galette des rois

Today we spoke about a french tradition, quite important in my country. We use to celebrate it in January and febrary, here you have a better explication:



"We Francji istnieje taka tradycja, która związana jest z ciastem o nazwie < la galette des rois >, po polsku można przetłumaczyć jako „ciasto trzech króli”. Ciasto to jest znane i jedzone w całej Francji w styczniu, po święcie Trzech Króli. Zwyczaj polega na wybraniu króla dnia. W tym celu umieszcza się w cieście feve – coś w rodzaju figurki z porcelany. Tak przygotowane ciasto, kroi się tak, żeby starczyło dla wszystkich i dzieli się z innymi. Osoba, która znajdzie w cieście figurkę zostaje królem (lub królową jeśli to dziewczynka). Na głowę zwycięzcy zakłada się koronę i osoba ta wybiera sobie parę (króla lub królową). We Francji nie je się tego ciasta tylko jeden raz, ponieważ tradycja mówi, że zwycięzca powinien kupić lub upiec kolejne ciasto. Tradycję można więc kontynuować bez końca, ale zazwyczaj przestajemy w lutym, gdy zjemy już za dużo ciasta..." 

 
French people have a huge collection of these "figurka" as we celebrate it every year. I brought some of them from France after Christmas to show to the children what it is, and we do with them, how we celebrate "la galette des rois". 
That's a familial tradition, so I thought it could be funny for the children to share it also with there family. Fortunately they have not broken during the trip and I could offer one to each child, to bring at home. 

After some explanations, we put them on a bowl, hidden, and we all choose one. 












For those who are interested in the recipe of "cake of the king", I let the przepis :)
Bon appetit!

No comments:

Post a Comment